2017 ICT Trendit

Tälle sivulle olen listannut eteen sattuneita ajankohtaisia ICT trendejä oman näkemykseni mukaan:

1. ICT ala irtisanoo. Pilvipalvelut ja mobiilien ratkaisujen nouseminen keskiöön tekee suuresta joukosta ICT alan palveluiden tekijöistä työttömiä. Täysin automatisoitu On-demand kapasiteetti pilvestä ei paljoa ihmistyötä tarvitse, ei varsinkaan näillä leveysasteilla. Palvelujen kysynnän lasku näkyy jo 2016 tulosluvuissa ja alan YT neuvotteluissa, ensivuonna tahti vain kiihtyy. Samalla hyytyy myös monien alan tukkureiden tuloskunto puhumattakaan softalisenssien kauppiaista. 

2. Slushiin ostoksille. Suurten yritysten kiinnostus omiin innovaatioihin on käytännössä lopahtanut, miksi edes yrittää keksiä uusia juttuja, kun niitä voi ostaa halvemmalla start-upeista. Eriyisesti tämä näkyy mobiilialan tuotekehityksen kohdalla.

3. Mies, läppäri ja koira.  Meillä on kyllä pilvin pimein ”mies, läppäri ja koira”- tyyppisiä softa-yrittäjiä”, sanoo johtaja Pekka Sivonen Tekesistä. Hienoa miten Tekeskin osaa arvostaa Nokialta ja muualta irtisanottuja sekä muita itsensä työllistäjiä, jotka yrittävät epätoivoisesti löytää ratkaisuilleen maksavia asiakkaita. Tätä vasten tuntuu suorastaan typerältä kohkaaminen siitä miten lapsia tulisi opettaa koodaamaan jo koulussa. Eiköhän näitä softan vääntäjiä ole kuitenkin aivan tarpeeksi ja siitäkin joukosta ehkä yksi sadasta edes onnistuu saamaan softansa lentoon. Olen itsekkin törmännyt konkreettisesti pienyrittäjyyden aliarvostukseen.

4. Vanhat linnakkeet vapisee.  Uudet mobiilit palvelut muokkaavat väistämättä liiketoimintalogiikkaa ja avaavat ovia täysin uusille ja yllättäville toimijoille. Esimakua tästä on jo nähty siinä miten Uber on muuttanut taksibusinestä tai mitä Airbnb on tehnyt majoitusbusinekselle. Eniten vapisee tällä hetkellä pankkiala, joka pelkää uusien täysin virtuaalisten pankkien ryntäystä markkinoille kilpailemaan asiakkaista aivan ennen näkemättömällä kilpailukyvyllä. Kun jokin Facebookin, Googlen tai Applen kaltainen päättää rysäyttää kerralla pankkialan liiketoimintasäännöt uusiksi, pääsee pankkialakin maistamaan globalisaation ihanuutta. Suomessa OP ryhmä on jo myöntänyt tilanteen ja ryhtynyt laajentamaan liiketoimintaansa terveyssektorille ennenkuin matto vetäistään vanhan busineksen jalkojen alta. Kannattaa myös seurata miten vaikka Zalando suunnittelee muuttavansa kivijalkakauppaa. 

5. Kuin avointa kirjaa.  2017 aikana saadaan todennäköisesti esitys uudesta vakoilulaista aikaan, joka käytännössä romuttaa suomalaisen viestinnän tietosuojan. Kyseessä on puhtaasti laajamittaisen massaurkinnan mahdollistava hanke, joka vain verhotaan hienoin sanakääntein kyber sitä tai tätä turvallisuudeksi. Jatkossa siis koko joukko viranomaisia pääsee toteuttamaan Edward Snowdenin esiin nostamia mahdollisuuksia ja jakamaan suomalaista dataa kulloinkin haluamilleen yhteistyökumppaneille. 

6. Kalliit konsultit.  Samalla kun kapasiteetin hinta halpenee, eikä lisensseistäkään enää kukaan maksa kummoisia, siirtyy ICT alan projektien rahastus jälleen konsulttien harteille. Onnea vain sille joka huomaa olevansa pakkonaimisissa jonkin ratkaisutoimittajan konsulttiarmeijan kanssa. Näillä uuden ajan integraatiokonsulteilla taksamittari hyrrää aivan kokoajan, matka-aika, lounaat, kahvipaussit. Jokainen keskustelu merkitään palaveriksi ja jokainen sähköposti on pari tuntia työaikaa. Siinä kertyy näppärästi kymmenen - kaksitoista tuntisia päiviä asiakkaan maksettavaksi. Mitä etäämmälle siirrytään integroimaan pelkkiä powerpointteja irti konkreettisestä teknologiasta, sitä väljemmäksi projektien tavoitteet ja tulosmittarit muuttuvat, nämä tummapukuiset herrat saavuttavat aina (tulos)tavoitteensa.  

7. Uudet voittajat. Joka päivä syntyy jokin uusi mielenkiintoinen mobiiliapplikaatio, jokainen alle kolmekymppinen käyttää Some palveluita. ICT alan uudet voittajat eivät ole softan vääntäjiä tai lisenssikauppiaita, vaan toisen aallon yrityksiä jotka pystyvät hyödyntämään jo olemassa olevia palveluita, muokkaamaan kuluttajakäyttäytymistä ja yhdistämään liiketoiminnan monin eri tavoin verkkotuneeseen Some kenttään. Lyhyesti sanottuna uudet myynnin ja markkinoinnin oivaltajat. 

8. Average Joe. Tämä blogi tiivistää asian hyvin, koskaan ei ole ollut niin helppoa olla melkein osaaja kuin nyt. Syvällinen ja laaja-alainen osaaminen ja kokemus on kohdannut inflaation, kun nämä uuden aallon sinnepäin osaajat ovat pudottaneet rimaa. Nyt hienoa on perehtyä surffaamalla hetkessä mihin tahansa asiaan ja pokalla vain uskotella osaavansa jotain. Average Joe siirtyy sujuvasti jo uuteen projektiin tai työpaikkaan siinä vaiheessa kun asiat ei sujukkaan helpoimmalla mahdollisella tavalla ja kökköä jäävät lapioimaan ne harvat tunnolliset vastuunkantajat joita vielä on.

9. SAPettaako? Koko suomen lääkejakelun romahduttanut Accenturen taituroima Oriolan SAP hanke nousee 2017 trendien listan viimeiseksi. Onko kukaan kuullut onnistuneesta SAP hankkeesta? Ja nyt ei lasketa kuukausien, jopa vuosien väännön jälkeen vähän sinnepäin toimimaan saatuja systeemejä. Oriolan toimitusjohtaja Kimmo virtanen toteaa, että järjestelmässä on ollut pientä hitautta, muttei suurempia ongelmia. No hyvä, suomessa ei varmaan jaeltaisi vuoteen lääkkeitä, jos olisi ollut ihan oikeita ongelmia.

2016 ICT Trendit

Tälle sivulle olen listannut eteen sattuneita ajankohtaisia ICT trendejä oman näkemykseni mukaan:

1. Software Storage IP:n päällä ottaa kiinni kuitukytkentäistä SAN:ia ja menee pikkuhiljaa ohi. IP verkkojen päällä oleva storage on huomattavasti edullisempi ja hallittavampi ratkaisu kuin kallis FC SAN ja kehittyy nopeammin. Software Storage näkyy myös storage teknologiassa, esim. raidaus muuttuu tarpeettomaksi softan huolehtiessa datan hajauttamisesta.

2. Docker ottaa paikkansa DevOps ykkösratkaisuna. Eri virtuaali-imaget vielä sinnittelee, mutta Docker jyrää tehokkuudessa. Virtuaalihostien tehtäväksi jää ajaa Docker containereita

3. Sofware Storage IOPS on saavuttanut tehokkuuden jota vaaditaan tietokantojen ajamiseen

4. Hieno Internet of Things- laite lakkaa kokonaan toimimasta pilvipalvelun kadotessa alta

5. Automatisointi jyrää ja ICT alan työpaikat vähenee. Entisajan konffaaja nörtit alkaa pikkuhiljaa kadota ja uusi sukupolvi siirtyy suoraan mobiilisofta- tai ratkaisu maailmaan

6. PC softan kehitys vetelee viimeisiä henkosia, jos et viimeistään nyt ole alkanut kehittämään loppukäyttäjän ratkaisuja suoraan mobiilimaailmaan ja pilvipalveluihin, olet out of business

7. Windows Phone katoaa markkinoilta ja jäljelle jää Android (yli 80%) sekä Applen iPhone ja marginaalissa olevat. Markkinoille jää tietoturvan mentävä aukko valmistajalle joka pystyisi tarjoamaan urkinnalta suojatun ratkaisun, Jolla?

8. Windowsin aika on ohitse ja Win 10 floppaa, mobiiliratkaisut tulee pikkuhiljaa työpöydälle

9. Avointa koodia ja valmiita komponetteja on jo niin paljon saatavilla, että ainoastaan typerimmät hankkii suljettuja monoliitteja. Sellaista tarvetta ei ole olemassa johon ei jo löytyisi jotain valmista ja nopeasti käytettävää, tämä pätee myös mobiilisoftan kehitykseen.

10. Kustannustehokas SOTE ratkaisu kaatuu omaan mahdottomuuteensa, koska palvelujen tuottamista ei pystytä jakamaan eri toimijoille avoimien rajapintojen ja rekistereiden puutteen vuoksi. Potilastiedot tulee olemaan hujan hajan siellä täällä niinkuin tähänkin saakka ja asiakas joutuu kantamaan tietonsa mukanaan uudelle palveluntuottajalle mennessään.

2015 ICT Trendit

1. Raha ratkaisee. Ostajaa kiinnostaa entistä enemmän ratkaisun hintalappu, trendi lupaa kasvua lisenssivapaille teknologioille

2. Virtualisoinnin toinen aalto. Tuskin on sumu ehtinyt hälvetä pilviteknologioiden ympäriltä, kun nurkan takaa rynnii jo teknologian toinen aalto Dockerin ja Container:eiden myötä. Applikaation virtualisointi tarjoaa kymmenkertaista kapasiteettietua verrattuna koko käyttöjärjestelmän virtualisointiin puhumattakaan konttiajattelun tarjoamista muista hyödyistä sovellusten ajoympäristön vakioinnin ja konttien hallinnan kautta.

3. Mobiili ensin. Nyt tehdään ensin mobiilisovellus ja vasta toissijaisena muut käyttöliittymät. Mobiilisovelluskehitys on ottanut huiman tehokkuusloikan uusien mobiilisovelluskehitysplatformien myötä ja siten uudet sovellukset saadaan loppukäyttäjille parhaimmillaan tunneissa

4. Internet of things. Tämä tuntuu oleven tämän vuoden kuuma hype, tosiasiassa tämä ei vaikuta perinteiseen ICT kenttään mitenkään, sen sijaan sulautettujen ratkaisujen saralle on luvassa huimaa kehitystä jonka uskon näkyvän erityisesti sulautettujen linux varianttien kasvuna. Kehitys näkyy myös huonojen ja katkeilevien linkkien taakse toimivien teknologioiden kehittymisenä ja täysin tilattomien (stateless) sovellusten vaatimuksena, ts. kaikki toimii hienosti vaikka ollaan välillä offline

5. Zero Administration. Oletko juuri investoinut uuteen päivitysten hallintaratkaisuun? Nykyinen trendi Containereiden myötä on, ettei systeemejä enää päivitetä, vaan aina vaihdetaan kerralla koko kontti. DevOps periaatteiden mukaisesti toimintaympäristön hallinta on jälleen palannut sovelluskehittäjille ja on päästy eroon vikaherkästä mallista, missä ympäristöt ovat jatkuvassa muutoksessa. Konttiajattelu parantaa myös tietoturvaa, koska pääsyä järjestelmätasolle voidaan radikaalisti rajoittaa

6. Legacy is moving. Ennen vanhaan systeemien kruununjalokiville hankittiin parasta mahdollista rautaa, kalleinta mahdollista storagea ja maksettiinpa jopa 24h ylläpidostakin. Nykymaailmassa legacy systeemit juoksee kilpaa pilveen hajautettujen kapasiteettien taakse. Pilviteknologia hajauttaa palvelun niin ettei mikään konesalirikko, kaivinkoneen vahingonlaukaus tai muu katastrofi pysty katkaisemaan palvelua. Ironia entiseen maailmaan on siinä, että nyt kapasiteetin tarjoaa halvimmat mahdolliset virtuaalikomponentit, joita voidaan tarpeen mukaan ottaa rajattomasti lisää käyttöön

7. Hajautettu Storage. Uudet softapohjaiset storageratkaisut yhdistävät kaikki backend storaget yhdeksi pooliksi, eikä oikeastaan ole enää väliä mikä härveli palvelun todella tarjoaa ja kapasiteettia voidaan yhdistää, vaihtaa ja muuttaa rajattomasti. Softakerros hajauttaa datan niin, että se on vikasietoista, ts. laiterikot eivät pysty hävittämään dataa

8. Sekaympäristöt. Konsolidointi ja keskittäminen yksien toimittajien teknologioihin oli IT päättäjien toiveuni koko 2000- luvun, kunnes BYOD (Bring Your Own Device) paljasi miten alasti keisari seisoo. Keskittäminen ei säästä, eikä helpota mitään, vaan jähmettää koko kehityksen, eikä vastaa enää nykyisiä vaatimuksia nopeudesta ja ketteryydestä. Nyt valitaan mikä tahansa teknologia mikä parhaiten ja kustannustehokkaimmin hoitaa homman ja tuo hyödyn nopeimmin laariin. Nykyisin sovelluksilta vaaditaa avoimia rajapintoja, jotta mikä tahansa ratkaisu voisi keskustella järjestelmän kanssa ja kaikkien mahdollisten päätelaitteiden kanssa pitää pystyä kommunikoimaan. Toisinpäin voisi sanoa, että ne jotka eivät kykene 2010-luvun ketterään ICT:hen, ovat auttamatta out of business.

9. Kapasiteetti pilvestä. Tämä on ollut trendi jo viimeiset viisi vuotta ja vauhti vain kiihtyy, kuka tarvitsee enää omaa konesalia? Tämän trendin myötä tullaan näkemään uusien pienien ja ketterien palveluntarjoajien esiinmarssi, kuka ehtii ensin tarjota esim. kohdan 6. mukaista palvelua sopivasti hajautettuna?

10. ICT palveluntuottajien matokuuri. Suuren kokoluokan ICT palveluntuottajien business perustuu jähmeisiin staattisiin vakioituihin ratkaisuihin ja näiden ylläpitoon liukuhihnalta. Kukaan nykyisistä suomalaisista suurista ICT palveluntuottajista ei pysty vastaamaan näiden trendien vaatimuksiin, eivätkä he tule pärjäämään nykyisillä toimintamalleilla. Suuret palveluntuottajat eivät pysty edes tarjoamaan joustavaa ja ketterää pilvikapasiteettia, vaan vakio kesäkeittoa tarpeista täysin riippumatta