jouni.rosenlof@jrcomplex.fi

2017 ICT Trendit

"Complex World Needs Simple Solutions"

2017 ICT Trendit

JRComplex Oy - blogi

 

1. ICT ala irtisanoo. Pilvipalvelut ja mobiilien ratkaisujen nouseminen keskiöön tekee suuresta joukosta ICT alan palveluiden tekijöistä työttömiä. Täysin automatisoitu On-demand kapasiteetti pilvestä ei paljoa ihmistyötä tarvitse, ei varsinkaan näillä leveysasteilla. Palvelujen kysynnän lasku näkyy jo 2016 tulosluvuissa ja alan YT neuvotteluissa, ensivuonna tahti vain kiihtyy. Samalla hyytyy myös monien alan tukkureiden tuloskunto puhumattakaan softalisenssien kauppiaista.

2. Slushiin ostoksille. Suurten yritysten kiinnostus omiin innovaatioihin on käytännössä lopahtanut, miksi edes yrittää keksiä uusia juttuja, kun niitä voi ostaa halvemmalla start-upeista. Eriyisesti tämä näkyy mobiilialan tuotekehityksen kohdalla.

3. Mies, läppäri ja koira.  Meillä on kyllä pilvin pimein ”mies, läppäri ja koira”- tyyppisiä softa-yrittäjiä”, sanoo johtaja Pekka Sivonen Tekesistä. Hienoa miten Tekeskin osaa arvostaa Nokialta ja muualta irtisanottuja sekä muita itsensä työllistäjiä, jotka yrittävät epätoivoisesti löytää ratkaisuilleen maksavia asiakkaita. Tätä vasten tuntuu suorastaan typerältä kohkaaminen siitä miten lapsia tulisi opettaa koodaamaan jo koulussa. Eiköhän näitä softan vääntäjiä ole kuitenkin aivan tarpeeksi ja siitäkin joukosta ehkä yksi sadasta edes onnistuu saamaan softansa lentoon. Olen itsekkin törmännyt konkreettisesti pienyrittäjyyden aliarvostukseen.

4. Vanhat linnakkeet vapisee.  Uudet mobiilit palvelut muokkaavat väistämättä liiketoimintalogiikkaa ja avaavat ovia täysin uusille ja yllättäville toimijoille. Esimakua tästä on jo nähty siinä miten Uber on muuttanut taksibusinestä tai mitä Airbnb on tehnyt majoitusbusinekselle. Eniten vapisee tällä hetkellä pankkiala, joka pelkää uusien täysin virtuaalisten pankkien ryntäystä markkinoille kilpailemaan asiakkaista aivan ennen näkemättömällä kilpailukyvyllä. Kun jokin Facebookin, Googlen tai Applen kaltainen päättää rysäyttää kerralla pankkialan liiketoimintasäännöt uusiksi, pääsee pankkialakin maistamaan globalisaation ihanuutta. Suomessa OP ryhmä on jo myöntänyt tilanteen ja ryhtynyt laajentamaan liiketoimintaansa terveyssektorille ennenkuin matto vetäistään vanhan busineksen jalkojen alta. Kannattaa myös seurata miten vaikka Zalando suunnittelee muuttavansa kivijalkakauppaa.

5. Kuin avointa kirjaa.  2017 aikana saadaan todennäköisesti esitys uudesta vakoilulaista aikaan, joka käytännössä romuttaa suomalaisen viestinnän tietosuojan. Kyseessä on puhtaasti laajamittaisen massaurkinnan mahdollistava hanke, joka vain verhotaan hienoin sanakääntein kyber sitä tai tätä turvallisuudeksi. Jatkossa siis koko joukko viranomaisia pääsee toteuttamaan Edward Snowdenin esiin nostamia mahdollisuuksia ja jakamaan suomalaista dataa kulloinkin haluamilleen yhteistyökumppaneille.

6. Kalliit konsultit.  Samalla kun kapasiteetin hinta halpenee, eikä lisensseistäkään enää kukaan maksa kummoisia, siirtyy ICT alan projektien rahastus jälleen konsulttien harteille. Onnea vain sille joka huomaa olevansa pakkonaimisissa jonkin ratkaisutoimittajan konsulttiarmeijan kanssa. Näillä uuden ajan integraatiokonsulteilla taksamittari hyrrää aivan kokoajan, matka-aika, lounaat, kahvipaussit. Jokainen keskustelu merkitään palaveriksi ja jokainen sähköposti on pari tuntia työaikaa. Siinä kertyy näppärästi kymmenen – kaksitoista tuntisia päiviä asiakkaan maksettavaksi. Mitä etäämmälle siirrytään integroimaan pelkkiä powerpointteja irti konkreettisestä teknologiasta, sitä väljemmäksi projektien tavoitteet ja tulosmittarit muuttuvat, nämä tummapukuiset herrat saavuttavat aina (tulos)tavoitteensa.

7. Uudet voittajat. Joka päivä syntyy jokin uusi mielenkiintoinen mobiiliapplikaatio, jokainen alle kolmekymppinen käyttää Some palveluita. ICT alan uudet voittajat eivät ole softan vääntäjiä tai lisenssikauppiaita, vaan toisen aallon yrityksiä jotka pystyvät hyödyntämään jo olemassa olevia palveluita, muokkaamaan kuluttajakäyttäytymistä ja yhdistämään liiketoiminnan monin eri tavoin verkkotuneeseen Some kenttään. Lyhyesti sanottuna uudet myynnin ja markkinoinnin oivaltajat.

8. Average Joe. Tämä blogi tiivistää asian hyvin, koskaan ei ole ollut niin helppoa olla melkein osaaja kuin nyt. Syvällinen ja laaja-alainen osaaminen ja kokemus on kohdannut inflaation, kun nämä uuden aallon sinnepäin osaajat ovat pudottaneet rimaa. Nyt hienoa on perehtyä surffaamalla hetkessä mihin tahansa asiaan ja pokalla vain uskotella osaavansa jotain. Average Joe siirtyy sujuvasti jo uuteen projektiin tai työpaikkaan siinä vaiheessa kun asiat ei sujukkaan helpoimmalla mahdollisella tavalla ja kökköä jäävät lapioimaan ne harvat tunnolliset vastuunkantajat joita vielä on.

9. SAPettaako? Koko suomen lääkejakelun romahduttanut Accenturen taituroima Oriolan SAP hanke nousee 2017 trendien listan viimeiseksi. Onko kukaan kuullut onnistuneesta SAP hankkeesta? Ja nyt ei lasketa kuukausien, jopa vuosien väännön jälkeen vähän sinnepäin toimimaan saatuja systeemejä. Oriolan toimitusjohtaja Kimmo virtanen toteaa, että järjestelmässä on ollut pientä hitautta, muttei suurempia ongelmia. No hyvä, suomessa ei varmaan jaeltaisi vuoteen lääkkeitä, jos olisi ollut ihan oikeita ongelmia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *